Преди няколко години световният гигант Daikin отвори нова страница в борбата срещу екологичните замърсители. И ето, че през 2020г. новият хладилен агент фреон R32 се използва от всички световни производители на климатична техника.

 

Началото...

През есента на 2013 г. Daikin представи за първият модел зареждан с новия екологичен газ, а именно Ururu Sarara. Вече 7 години моделът на световният гигант в производството на климатици се наложи като един от моделите от най-висок клас климатична техника в цяла Европа. През 2014 г. официално новият екологчен фреон R32 беше достъпен и за потребителите на българския пазар.

 

Характеристики:

Фреон R32 е хладилен агент, който не съдържащ хлор в молекулата си (CH2F2). Този тип фреон, принадлежащи към клас (HFC) на околната среда и е един от основните хладилни агенти на бъдещето. Фреон R32 е най-ново поколение хладилен газ, който се използва в климатичната техника. Енергийната ефективност на климатиците е повишена и същевременно въздействието върху околната среда е драстично намалено.

А какво печелим ние и околната среда от замяната на R410A с R32?

1. Потенциалът на глобално затопляне (ПГЗ) на R32 е 675 в сравнение с 2087.5 на сместа R410A, или повече от три пъти по-нисък.

2. Климатизаторите с R32 поради по-добрите му характеристики са по-висок енергиен клас, т. е. отдавайки едни и същи мощности като тези с R410A, консумират по-малко електроенергия.

Натрупването на ефекта от горните фактори води до това, че климатизатор работещ с R32 , за своя жизнен цикъл нанася почти пет пъти по-малко вреда на природата в сравнение със същия модел с R410A.

Тъй като приоритет за Европейския съюз е намаляване на въздействието на хората върху околната среда и борба с климатичните промени, бе приет нов регламент за флуорираните парникови газове, влизащ в сила от 2025 г. Съгласно този регламент се забранява използването на хладилни агенти с ПГЗ над 750 в единични сплит климатици с количество на хладилния агент под 3 кг. Това на практика означава, че след 2025 г. на европейския пазар няма да може да се предлагат битови климатични системи с R410A и засега единствения хладилен агент, отговарящ на изискванията на новия регламент е R32.