Ако сте избрали да се отоплявате на ток, една от най-икономичните възможности неминуемо е климатика. Всяка марка и модел има своите специфики, но това, което е обединяващо при инверторните климатици е, че може да ни топлят при минус 20-25° С. 

Дори и да изберете да инвестирате в по-скъп климатик, от основно значение е начинът, по който ще го използвате.

Ако все още се колебаете какъв модел и марка да изберете, то със сигурност трябва да се съобразите с много фактори, докато стигнете до решението – какво е жилището ви – апартамент или къща, дали етажът е първи или по-висок, какво е изложението на помещението, каква е дебелината на стените, имат ли изолация, какъв е видът на дограмата, съседните помещения отопляеми ли са или не и не на последно място – къде трябва да бъде извършен монтажа, за това е най-добре да се съобразите със съвета на професионалистите, тъй като те могат да преценят най-добре мястото, на което климатикът ще работи най-ефективно.

Безспорно инверторният климатик има много повече предимства от обикновената сплит система – по-икономичен, по-безшумен и по-дълъг живот на работа.

След като вече сте закупили климатик, обаче, идват редица въпроси и главоблъсканици, които решихме да обобщим в тази статия, за да ви помогнем да ги разрешите:

1. Трябва ли да спираме климатика през зимата и как да работи?

Много важно нещо, което няма да се уморим да повтаряме – запомнете, че един климатик не може да сгрее цялата къща или апартамент. Големината на помещението определя колко BTU трябва да притежава климатикът ви, но в никакъв случай, по-големия индекс BTU не предполага по-голяма площ, или както част от потребителите го разбират – целия дом. Климатикът може да поддържа желаната температура само в помещението, в което е монтиран.

Ако с климатик ще се топли северно помещение и на последен етаж, тогава се купува по-мощен.

Важно е да се знае, че щом температурата навън падне под 0° С климатикът е добре да не се спира. Препоръчителната минимална температура на работа е 18-20° С и климатикът не трябва да се изключва, нито през нощта, нито през деня. Непрекъснатото му спиране и пускане увеличава разхода за ток.

2. Трябва ли да почистваме климатика?

Запомнете, че климатикът е уред, както например са готварската печка в кухнята, хладилникът и т.н. Спецификата в работата на климатичните уреди е, че въздухът от помещението преминава само през вътрешното тяло. Изключително важно е филтрите на климатика да се почистват, а поддръжката им е изключително лесна – достатъчно е веднъж месечно да ги извадите и да ги измиете само с вода. Добре е да знаете, че мръсните филтри затрудняват работата на климатика и той може да спре да топли.

3. Защо трябва да се прави профилактика на климатика?

Профилактиката е необходима за удължаване живота на отоплителната система. Тя се плаща. Препоръчително е профилактика да се прави поне веднъж годишно от техниците, монтирали климатика. В случай, че климатикът е по-стар и се използва активно от няколко години е добре профилактиката да се прави в началото на лятото и в началото на зимния сезон.