Много често чуваме, че климатиците са скъп начин за отопление и сметките набъбват неколкократно през зимния сезон. Категорични сме, че това е мит! Съвременните технологии и прогреса в климатичната индустрия дават възможност на потребителите да се отопляват икономично на ток с климатици от последно поколение – инверторни и хиперинверторни. Разбира се, за това колко е икономичен един климатик, влияние оказват различни фактори, както и самите технически параметри на климатичната техника.

Например: Климатик с мощност 9000BTU, среден клас, инверторен, може да отоплява и охлажда помещение до 20 кв. м. със стандартна височина. При правилна употреба на климатика, разходът за електроенергия не трябва да надвишава около 25-30 лв. на месец.

При най-масово разпространения размер, а именно 12000 BTU, среден клас, инверторен климатик, разходът за ел. енергия не трябва да надвишава 35-40 лв. месечно, в зависимост от модела.
 

За да работи ефективно и икономично климатикът, в горепосочените норми, трябва да се спазват някои правила: 

1.Задайте постоянна темепература на работа. Не изключвайте климатика!

Най-добрия начин за спестяване на разходите е поддържане на постоянна температура в помещението през цялото денонощие.Най-добре е климатикът да поддържаминималнатемпература от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

За да получите комфортна температура и ниски сметки за ток, ви съветваме, да използвате възможностите на климатика правилно. Оптималната зададена температура, всеки сам може да я избере, в зависимост на колко градуса, се чувства добре. Общоприетата зададена температура за отопление на климатика е между 22 и 24 градуса по Целзий.

Колкото и странно да ви звучи – когато оставяте климатика да работи денонощно, вие спестявате от разходите за ток.


2
. Загуба на топлина –затваряй вратата!

Старата дограма, лошата изолация и отворените врати, в помещението, където работи климатикът, спомагат за по-голям разход за ел. енергия.

Най-често срещата грешка, при използването на климатика за отопление е отварянето на вратата към други помещения. Важно е да знаете, че климатикът работи с определен обем от въздух и затова параметрите и размерите му се определят в зависимост от индивидуалните нужди. Не можете с един климатик да отоплявате цял апартамент или етаж от къща!

Ако стаята, където работи климатикът не е добре уплътнена и става течение през вратата или прозореца на колкото и градуса да го настроите няма да бъде икономичен, защото желаната температура няма да бъде постигната с минимално количество работа.

Полезен съвет: Когато не сте вкъщи, спускайте пердетата пред прозореца, защото именно 60% от топлината на помещението излиза оттам.

3. Много важно за ефективната и икономичната работа на климатика е поддръжката на филтъра и количеството на фреон в системата.

Изключително важно е да не пропускате сезонната профилактика на климатика. Така например с минимален разход за професионална профилактика от нашите сервизни техници можете да си спестите много главоболия, разходи за ремонти и високи сметки за ток. Много важно е редовно да почиствате филтрите на вътрешното тяло на климатика. Именно те, задържат голяма част от прахта в стаята, където работи. Замърсените филтри затрудняват работата на климатика, а това може да доведе и до изтичане на фреон и пробив в системата или проблем в компресора, който не подлежи на ремонт.


4. Време е за нещо ново

Климатикът макар и дългогодишна инвестиция има нужда от подмяна поне на 10 години. Новите технологии са с добре разработени функции за енергийна ефективност и икономичност. Основното, от което се водят световните производители са – грижа за околната среда и икономичността. Вижте нашите топ предложения на промоционални цени!
 

Ето и нагледно как да почистите филтрите на климатика у дома: