Имате нужда от помощ при избора на климатик?

В следващите няколко реда ще Ви запознаем с основните показатели, на които е необходимо да обърнете внимание, за да направите разумна покупка.

Конкретно климатичната техника се избира по няколко основни критерия, на които е добре да обърнете внимание: мощност, ефективност, надеждност и разбира се не на последно място по цена.

Изключително важно е да съобразите мощността на климатика с кубатурата на помещението, за което ще се използва. Не правете грешката да избирате модел с по-ниска от препоръчителната мощност. В противен случай, в стремежа си да достигне желаната температура, уредът ще работи непрекъснато при максимално натоварване. Така не само ще се изразходва повече енергия от необходимото, но и животът на климатика ще се съкрати значително. Същото важи и в случай, че закупите модел с по-висока от необходимата мощност. Тогава уредът ще се включва и изключва често и съответно ще увеличи разходите ви за електричество.

След като сме наясно каква точно трябва да е мощността на необходимия ни климатик идва и въпросът коя марка и съответно кой модел да изберем. Важно е да се знае, че всяка една от водещите световни фирми производители на климатична техника предлага модели с една и съща мощност поне в няколко класа. Важно е да се отбележи, че се различават не само по цената си, но и по показателите си, по качеството на вложените материали, а разбира се и по надеждността си. 

Ще дадем пример с една от водещите фирми производители на климатична техника Fujitsu. Едни от най-често срещаните като мощност климатици са 12 000 BTU. ВАЖНО!!! Разликата е в символите зад цифрата обозначаваща мощността (в разглеждания случай „12” за 12 000 BTU);

12 LLCA – начален клас
12 LMCA – среден клас
12 LUCA – висок клас

12 LTCA – хиперинвертор

Освен в цената има и съществена разлика между различните класове, тя се състои най-вече в тяхната ефективност и надеждност. Колкото по-висок клас е климатикът толкова по-икономичен от към разход на енергия е той, разбира се и качеството на вложените материали при изработката му е по-високо. Дори понякога има разлика в заводите и в страните, в които се произвеждат различните класове климатици.

В никакъв случай не оставяйте избора на климатик да се определя само от цената и марката му. Горчивината от лошото качество на услугата се запомня много по-дълго, отколкото радостта от малко по-ниската цена.

 

Ако имате нужда от допълнително съдействие за избора на климатик, можете да се обърнете към нашия екип от професионалисти. Ще се погрижим както за това да изберете правилния за вашите нужди уред, така и за неговия правилен монтаж и поддръжка.